ELS GALLS I LES GALLINES

      ELS GALLS i LES GALLINES

A l'escola tenim molts galls  com el gall de pota blava , el gall domèstic , etc..

És un dels animals domèstics més comuns i estesos. Els galls i les gallines són l'espècie d'ocell més nombrosa del món. La femella s'anomena gallina i els mascles capats capons.

CARACTERÍSTIQUES: El gall està caracteritzat pel fet de presentar una cresta carnosa en tota la línia central de la part superior del cap i carúncules facials molt més desenvolupades que els faisans. És de cos gros, d'ales curtes i arrodonides gairebé inútils per al vol, de bec fort, de tarsos esperonats, de plomatge de coloració variable, segons les races, i de cua mitjanament llarga i arquejada cap enrere es poden distingir ambdós a primera vista. Els mascles són més grans, mesurant al voltant dels 50 cm i arriba a pesar fins a 1,5 quilograms. Posseeixen una gran cresta vermellosa al cap, la qual fan servir com a símbol de dominància. Les gallines són més petites . No solen fer més de 50 cm. i amb prou feines  arribena un quilogram de pes. Posseeixen una coloració menys atractiva, destinada a proporcionar protecció i amagatall en el sue habitat. Els seus apèncixs carnosos del cap són també molt menys prominents. Així, tant la cresta com la cua són més petites, i també els manca esperons. 


REPRODUCCIÓ: 
CRIA: La carn del gall, també coneguda com a "pollastre". El pollastre és un dels tipus de carn més utilitzats al món, en part gràcies al seu cost relativament baix. Es fan servir gairebé totes les parts de l'animal com a aliment i és possible cuinar-les de moltes maneres diferents.

L'estació de reproducció comença a la primavera i es prolonga fins a l'estiu, amb la intenció que els polls neixin sota la calor estiuenca. Els galls anuncien la seva presència amb el seu cant característic a l'alba. Aquest cant serveix tant per atreure les femelles com per alertar a altres mascles de la presència d'un competidor. També pot estar ocasionat per algun disturbi al seu voltant.
Les gallines arriben a la maduresa sexual sobre les 20 setmanes (depèn de la raça).  
Llavors comencen a pondre ous i quan en tenen uns quants, es poden posar lloques, és a dir, es mantenen molt de temps covant els ous, només deixant-los per beure i menjar una mica. Als 21 dies neixen els pollets.


INCUBACIÓ I GESTACIÓ : 

Les gallines ponen un ou al dia durant diversos dies (entre 8 i 10), en el qual es desenvolupa l'embrió, i els incuben fins que neixen els pollets, donant-los calor i rotant la seva posició. Es coneix com gallina lloca aquella que deixa de pondre i se centra a covar-los i protegir-los.
L'embrió es nodreix del rovell, que penetra en el seu interior per mitjà del melic. Al final del primer dia el sistema circulatori ja serà operatiu dins de l'ou, i el cap començarà a prendre forma. Al cinquè dia es formen els òrgans sexuals, al tretzè es comença a calcificar l'esquelet usant el calci de la closca de l'ou, i als 21 dies el poll està completament desenvolupat per començar a trencar el closca, la qual cosa els pot portar de 10 a 20 hores. La gallina esbombada en sentir piular als polls per portar-los a sortir del closca.
Com que la desclosa dels ous no es produeix al mateix temps, la mare continua durant dos dies covant des del naixement del primer. Els polls esgoten els nutrients del rovell, que han absorbit abans de néixer. Entre les 2 i 4 setmanes després de néixer els polls ja tenen plomes, i a les 8 setmanes ja tenen el plomatge d'adult. A les 12 setmanes són expulsats del grup per les seves mares perquè formin el seu propi o s'uneixin a un altre. Als 5 mesos d'edat assoleixen la maduresa sexual, normalment els mascles són els que l'assoleixen abans.
CANT : el gall produeix un tipus de cant, descrit mitjançant l'onomatopeia "quiquiriquic", sempre que no estigui castrat, és a dir, que sigui un capó. El gall canta durant tot el dia, si bé concentra els seus cants en certs períodes del dia, com són l'alba, al migdia, la mitja tarda, ja meitat de la nit, entre les tres i les cinc del matí. Aquests cants i els esporàdics que se solen donar al llarg del dia, fora dels períodes descrits, serveixen com a desafiament territorial a altres galls, per atreure les femelles properes i com a senyal d'avís en general. En general és un so més de tipus violent..




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada